فهرست مطالب

Journal of Agricultural Science and Technology
Volume:23 Issue: 6, Nov 2021

  • تاریخ انتشار: 1400/08/25
  • تعداد عناوین: 16
|
  • پ. ت. تانه*، پ. ب. دونگ صفحات 1195-1211

    در کشورهای در حال توسعه، کاربرد فناوری کشاورزی برای بهبود عملکرد برنج و درآمد خانوار از اهمیت برخوردار است. در این پژوهش، با استفاده از  "اثرات ثابت"، اثرات تصادفی، و روش های متغیر ابزاری/ حداقل مربعات دو مرحله ای (IV/2SLS)، اثرات اقتصادی کاربرد فناوری کشاورزی با تاکید بر کشت واریته های هیبرید برنج در روستاهای ویتنام بررسی شد. نتایج تجربی اشکار ساخت که کشت واریته های هیبرید به گونه ای معنادار بهره وری را افزایش داد ولی منجر به افزایش هزینه های میانی و متوسط (intermediate costs) شد. در عین حال، کاربرد این فناوری هیچ اثر معناداری روی ارزش افزوده نداشت. همچنین، کاربران تهیدست این فناوری، بهرهوری بیشتر و هزینه های متوسط بیشتری از گروه غیر-تهیدست داشتند. این یافته ها چنین اشاره دارد که دولت ویتنام باید سیاستهایی را وضع کند که منجر به ارتقا وسهولت دسترسی کشاورزان به نهاده های بهتر وموثرتر در عملیات مربوط به زراعت برنج شود.

  • ا. انوشه پور، ر. مقدسی*، ا. محمدی نژاد، س. یزدانی صفحات 1213-1223

    بخش انرژی یکی از مهم ترین بخش های زیربنایی است که دارای اثرات مستقیم و غیرمستقیمی در زمینه ی اقتصادی، سیاسی و اجتماعی می باشد. ایران نیز دارای منابع غنی انرژی است. مدیریت اقتصادی مناسب انرژی های پایان پذیر دارای اهمیت زیادی است. لذا می بایست مصرف منابع انرژی به خصوص میزان استفاده از منابع پایان پذیر کنترل شود. بنابراین افزایش قیمت یا کاهش یارانه حامل های انرژی گامی موثر در جهت کنترل مصرف و افزایش بهره وری انرژی می باشد.در این میان با افزایش قیمت انرژی، بخش کشاورزی از آن اثر گرفته و هزینه تولید آن افزایش می یابد و به دنبال آن قیمت مواد غذایی افزایش می یابد. از آنجایی که بسیاری از خانوارها به شدت به محصولات ضروری به منظور تامین کالری غذایی روزانه خود وابسته هستند، توجه به این روابط ضرورت می یابد. لذا این پژوهش به بررسی اثرگذاری مصرف انرژی در بخش کشاورزی بر شاخص قیمت مواد غذایی در ایران با استفاده از داده های سری زمانی 1346-1395 پرداخته است. برای این منظور مدل تحقیق با استفاده از رگرسیون چندک تخمین زده شد. نتایج نشان داد که مصرف انرژی و شاخص جهانی سازی در چندک 75 ام و متغیر نرخ ارز در چندک 25 ام و 75 ام بر شاخص قیمت مواد غذایی اثرگذار است. همچنین حجم نقدینگی در همه ی چندک های مورد بررسی اثری مثبت و معناداری بر قیمت مواد غذایی دارد.

  • ا. کیانی، آ. نورالله نوریوندی، ا. ر. عمانی، ط. مقصودی صفحات 1225-1238

    هدف اصلی این مطالعه شناسایی راهبردهایی برای انطباق تعاونی های کشاورزی با سازمان یادگیرنده است. تعاونی های کشاورزی یک سازمان تجاری است که تمام ابعاد اقتصادی ، دموکراتیک و اجتماعی کاهش فقر در مناطق روستایی را به طور همزمان ارزیابی می کند. این تحقیق یک تحقیق اکتشافی است که در دو بخش کیفی و کمی انجام می شود. در بخش کیفی، با برگزاری جلسات متعدد با کارشناسان و از طریق روش طوفان اندیشه، فرصت ها، تهدیدها، نقاط قوت و ضعف برای انطباق تعاونی کشاورزی با سازمان یادگیرنده شناسایی شد. سپس، با استفاده از مدل SWOT ، راهبردها و برنامه عملیاتی برای انطباق تعاونی با سازمان یادگیرنده مشخص شد. همچنین، در قسمت کمی تحقیق که در بین اعضای تعاونی ها انجام شد، از طریق SEM ، نقش راهبردهای شناسایی شده ارزیابی و مدل طراحی شده تایید شد. بر اساس نتایج، می توان تاثیر مثبت پیش بینی کننده راهبردهای شناسایی شده برای انطباق با سازمان یادگیرنده را مشاهده کرد. بر اساس نتایج به دست آمده در تحقیق، راهبردهای SO1 (β=0.73, t-value=4.23, p<0.001)، SO2 (β=0.79, t-value=4.71, p<0.001)، SO3 (β=0.81, t-value=5.08, p<0.001) و SO4(β=0.82, t-value=4.97, p<0.001) مجموعا 69 درصد واریانس ACLO را تبیین می کنند.

  • م. مال، ع. عباسی*، ش. چوبچیان، د. حاجی میررحیمی صفحات 1239-1253

    نظام تولید ناب یک رویکرد جدید مدیریتی و یک راهبرد کسب و کار است که منجر به حذف زباله (هزینه و زمان) و بهبود عملکرد و ارزش کلی یک سازمان می شود. هدف کلی این مقاله بررسی عوامل موثر بر پیاده سازی اصول تولید ناب و ارتباط آن با عملکرد در شرکت های کوچک و متوسط صنایع غذایی استان خوزستان بود. پژوهش از نوع تحقیقات توصیفی همبستگی و علی ارتباطی بود که با استفاده از یک پیمایش میدانی انجام گرفت. جامعه آماری تحقیق مدیران شرکت های کوچک و متوسط صنایع غذایی استان خوزستان (307N=) بودند که تعداد 170 نفر (170n=) از آن ها با بهره گیری از جدول نمونه گیری کرجسی و مورگان و روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای با انتساب متناسب انتخاب شدند که از این تعداد 161 نفر پرسشنامه ها را تکمیل کردند (نرح بازگشت 7/94 درصد). با توجه به نتایج تحقیق، از بین هشت عامل موثر بر اجرای اصول تولید ناب، سه متغیر "مدیریت ارتباط با مشتری"، "مدیریت منابع انسانی" و "توانمندسازی کارکنان" ، به ترتیب بیشترین تاثیر مستقیم را بر اصول تولید ناب و در نهایت بیشترین اثر را بر عملکرد این شرکت ها دارند. پیاده سازی اصول تولید ناب می تواند 31 درصد از تغییرات عملکرد شرکتهای کوچک و متوسط صنایع غذایی را تبیین کند. برگزاری کارگاه های توجیهی و آموزشی، نه تنها منجر به تقویت دانش مدیران شرکتهای کوچک و متوسط صنایع غذایی می شود، بلکه به اجرای اصول تولید ناب و همچنین بهبود عملکرد این شرکتها کمک می کند.

  • س. گورسوی*، ک. اوزاسالن صفحات 1255-1267

    یک پنجه بین ردیفی (inter-row cultivator) موثر بایستی علفهای هرز بین ردیف کاشت ونزدیک به گیاهان روی ردیف کاشت را بدون آسیب زدن به گیاهان ازمیان بردارد. بنا بر این، لازم است برای بهینه کردن طراحی و استفاده از این ابزار خاکورزی از جابجایی و بهم زدن خاک بین ردیف کاشت به وسیله پنجه مزبور درک درستی داشت. در این پژوهش، عملکرد دو پنجه بین ردیفی متفاوت (پنجه بین ردیفی دوار و پنجه بین ردیفی دارای دندانه) در سه سرعت کاری (52/3، 11/6، و 82/7 کیلومتر در ساعت) در عمق کاری 70 میلی متر در شرایط یک مزرعه ذرت بررسی شد. نمایه های عملکرد این پنجه های بین ردیفی شامل بود بر عمق خاک روی گیاه (D)، عرض نواراطراف ردیف کاشت گیاه که خاک آن بهم نخورده بود (W)، کارآیی علف کنی ((We، و نسبت گیاهان آسیب دیده Dp)). نتایج پژوهش چنین اشارت داشت که پنجه بین ردیفی دوار را می توان با سرعت کاری 11/6 کیلومتر درساعت استفاده کرد زیرا در این سرعت، مقدار جابجایی خاک قابل قبول و آسیب به گیاهان روی ردیف کم بود. اما، با کاربرد پنجه بین ردیفی دارای دندانه (tine inter-row cultivator) درسرعتهای کاری 11/6 و82/7 کیلومتر درساعت، جابجایی خاک و آسیب رسانی به گیاهان روی ردیف در حد غیر قابل قبول بود.

  • س. نور، س. احمد، و. زمان* صفحات 1269-1279

    هدف از انجام این پژوهش ارزیابی تاثیر پوشش خوراکی اسکوربیک اسید و الکتیک اسید برپایه آلویه ورا (AV) روی ماندگاری وکیفیت گوجه فرنگی بعد از برداشت محصول بود. چندین پوشش مبتنی بر مواد طبیعی مختلف مانند صمغ عربی، carnauba ،روغن معدنی، وغیره منجر به افزایش ماندگاری و نگهداری بهتر کیفیت بعد از برداشت شده اند. در این پژوهش، دو پوشش خوراکی از ژل آلویه ورای طبیعی (10%)همراه با اسکوربیک اسید) 1AA)%و الکتیک اسید (LA 1%) به عنوان پوشش های خوراکی به گوجه فرنگی های رسیده، که در حرارت اطاق (29-25 درجه سانتی گراد) و نم نسبی (RH 84-82 %) به مدت 30 روز انبار شده بود افزوده شد. سپس، مقدار تلفات وزن، اسیدیه کل قابل تیتر (TA) محتوای جامدات محلول (SSC) محتوای اسکوربیک اسید، اسیدیته، محتوای فنول کل، فعالیت آنتی اکسیدنی کل، و درصد پوسیدگی در روزهای 0 ،14،7 ،21 ،و 30 اندازه گیری شد. گوجه فرنگی هایی که پوشش دار شده بود در مقایسه با آنهایی که تیمار نشده بود تاخیر معناداری (05.0≤ P) را در تلفات وزن نشان داد و مقدار بیشتری SCC ، ویتامبن C ،و اسیدیته قابل تیتر داشت. در میان دو پوشش آزمون شده، موثرترین پوشش برای تاخیر در رسیدن میوه و نگهداری از تلفات بعد از برداشت، پوشش با LA 1+%AA 1+ %AV بود. نتایج به دست آمده دراین بررسی تاکید دارد که میتوان از AVو پوشش های خوراکی LA+AA به عنوان گزینه ای موثر برای حفظ ونگهداری گوجهفرنگی، تاخیردرفرایند رسیدن میوه، و طوالنی کردن ماندگاری استفاده کرد.

  • م. بشیری، س. محرمی پور *، م. نگهبان صفحات 1281-1295

    کنه تارتن دو لکه ای، Tetranychus urticae Koch، یکی از آفات چند خواری است که انتشار جهانی دارد. به دلیل مشکلات مرتبط با سموم شیمیایی از جمله مقاومت در برابر آفت کش ها و آلودگی های زیست محیطی، روغن های گیاهی برای استفاده جهت کنترل کنه ها مورد توجه هستند. اما، حلالیت کم آنها در آب و ایجاد گیاه سوزی از عمده ترین مشکلاتی است که کاربرد آنها را محدود می کند. در این پژوهش، فرآیند غربالگری روی برخی از امولسیون کننده های تجاری و تثبیت کننده ها برای به دست آوردن فرمولاسیون یک کنه کش ایمن از روغن های گیاهی مناسب از جمله روغن کرچک و روغن سویا انجام شد. از بین هشت امولسیفایر، نونیل فنل اتوکسیلات 6 مول (NPE6) قدرت امولسیون کنندگی بالا با اثر گیاه سوزی کمتر و تا حدودی اثر سمی روی کنه را دارا بود. در میان دو روغن گیاهی مورد آزمایش، روغن کرچک اثر کنه کشی بالاتری نسبت به روغن سویا داشت. همچنین، پلی اتیلن گلیکول 400 (PEG 400) از پایداری دمایی بیشتری در فرمولاسیون برخوردار بود. در آخرین مرحله غربالگری، بهترین نسبت های NPE6، روغن کرچک و PEG 400 از نظر کشندگی، پایداری و اثر گیاه سوزی مورد بررسی قرار گرفت. بر اساس نتایج بدست آمده، نسبت های 1: 8: 1 و 2: 6: 2 (NPE6:روغن کرچک:PEG 400) به عنوان بهترین محصول نهایی بودند که می تواند در گلخانه گل رز مورد استفاده قرار گیرد. همچنین، کارایی نسبت های مختلف امولسیفایر-روغن-تثبیت کننده با دو روش مختلف روی کنه تارتن دو لکه ای بررسی شد. نتایج نشان داد که روش آزمایش پتری دیش در مقایسه با روش آزمون برگ ایستاده باعث برآورد بیش از حد در میزان مرگ و میر کنه می شود. استفاده از روش های جدید مانند فرمولاسیون های پلیمری می تواند افق جدیدی در کنترل آفات بدون مصرف سموم شیمیایی خطرناک را ترسیم نماید.

  • ا. مقبلی قرایی، م. ضیاءالدینی*، م. ا. جاللی، م. ع. میرحسینی، ژ. مارتینی صفحات 1297-1307

    پسیل آسیایی مرکبات، Diaphorina citri Kuwayama (Hemiptera: Psyllidae) ، یکی از آفات مهم و مخرب مرکبات در سراسر دنیا است. این آفت می‎تواند سبب انتقال باکتری Candidatus Liberibacter americanus و Candidatus Liberibacter asiaticus عامل بیماری میوه سبز مرکبات شود. زیست‎شناسی و پارامترهای تولید مثلی پسیل آسیایی مرکبات، در دمای 5/27 درجه سلسیوس روی چهار رقم از گیاهان میزبان شامل، گریپ فروت مارش (Citrus paradisi)، نارنج (C. aurantium)، لیمو مکزیکی (C. aurantifolia) و پرتقال والنسیای کمپبل (C. sinensis) مورد ارزیابی قرار گرفت. میانگین دوره رشد و نمو تمام مراحل پورگی و نیز از تخم تا حشره بالغ، روی پرتقال والنسیای کمپبل (به‎ترتیب 2//21 و 1/24 روز) بطور معنی‎داری بیشتر از سه گیاه دیگر بود. میانگین دوره قبل از تخم‎ریزی روی چهار گیاه میزبان از 4/2 تا 4 روز متغیر بود و این دوره روی پرتقال والنسیای کمپبل (4 روز) بطور معنی داری بیشتر از سه گیاه دیگر بود. از نظر نرخ تخم‎ریزی و تعداد کل تخم گذاشته‎شده، بین چهار گیاه میزبان تفاوت آماری مشاهده نشد. نرخ بقاء پسیل آسیایی مرکبات روی پرتقال والنسیای کمپبل (1/42%) بطور معنی‎داری کمتر از سه گیاه دیگر بود. مقدار نرخ متناهی افزایش جمعیت و نرخ ذاتی افزایش جمعیت روی لیمو مکزیکی (به‎ترتیب 20/1 و 17/0) بالاتر از سه گیاه دیگر بود. هم‎چنین میانگین مدت زمان دو برابر شدن جمعیت روی گریپ فروت مارش (84/11) از سه گیاه دیگر بیشتر بود. یافته‎های پژوهش حاضر اطلاعات جدیدی در مورد حساسیت ارقام مختلف مرکبات، نسبت به تغذیه پسیل آسیایی مرکبات نشان می‎دهد.

  • ب. اصغری، س. مفاخری*، ف. رجالی صفحات 1309-1325

    کود زیستی به عنوان جایگزینی برای کود شیمیایی جهت بهبود حاصلخیزی خاک و تولید محصولات سالم در کشاورزی پایدار شناخته شده است. هدف از این مطالعه مزرعه ای که طی سال زراعی 1397-98 در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه بین المللی امام خمینی (ره) ، قزوین، انجام شد، ارزیابی اثرات کودهای زیستی و شیمیایی بر ویژگی های کمی و کیفی آویشن کوهی بود. تیمارهای اعمال شده شامل شاهد (بدون کود) ، کود شیمیایی (NPK) و چهار نوع میکروارگانیسم شامل Funneliformis mosseae (AMF) Azotobacter chroococcum, Pseudomonas stutzeri, و Pseudomonas putida بود. نتایج نشان داد که AMF و NPK در مقایسه با سایر تیمارها بر ارتفاع بوته، تعداد شاخه در بوته و محتوای رنگدانه های فتوسنتز تاثیر مثبت داشتند. با این حال، حداکثر مقادیر وزن تر و خشک گیاه، پرولین، محتوای فنلی کل و فلاونویید، DPPH ، درصد اسانس و مقدار کارواکرول از گیاهان تلقیح شده با AMF بدست آمد. همچنین، فعالیت های کاتالاز (CAT) و سوپراکسید دیسموتاز (SOD) به دلیل استفاده از AMF افزایش یافت. با توجه به نتایج بدست آمده اختلاف معنی داری بین گیاهان تیمار شده با P. stutzeri ، P. putida ، AMF و NPK در غلظت P وجود نداشت. بیشترین مقدار N در برگ T. kotschyanus در گیاهان تیمار شده با AMF ، NPK و A. chroccucum بدست آمد. گیاهان تلقیح شده با AMF جذب بالاتر کلسیم را در مقایسه با سایر تیمارها نشان دادند و حداکثر تجمع کل K در T. kotschyanus در گیاهان تلقیح شده با AMF و NPK به دست آمد. از این رو استفاده از نهاده های آلی و زیستی به جای کود شیمیایی برای بهبود بهره وری و کیفیت محصول با هدف کاهش آلودگی و انجام کشاورزی پایدار، ممکن و بسیار امیدبخش است.

  • م. کان*، د. کاتار صفحات 1327-1338

    اثر مقادیر مختلف نیتروژن (N) شامل (0، 50، 100، 150، و 200 کیلوگرم در هکتار) روی رشد و کیفیت گونه Mentha x piperita L. و Mentha spicata L. در شرایط زیست بومی منطقه Uşak در ترکیه در سال های 19-2017 بررسی شد. در این پژوهش، برداشت های محصول در دوره رشد 2018 و 2019 با هم ترکیب شد و میانگین ارتفاع گیاه و محتوای اسانس، وزن کل سبزینه های تازه و خشک، وزن برگ خشک و عملکرد اسانس، و ترکیب شیمیایی اسانس بررسی شد. ارتفاع گیاه، عملکرد کل، و محتوای اسانس هر دو گونه نعنا با افزایش مقدار نیتروژن داده شده به طور معناداری افزایش یافت. بیشینه عملکرد کل و محتوای اسانس در هر دو گونه نعنا از تیمار 200 کیلوگرم نیتروژن در هکتار به دست آمد. اجزای اصلی اسانس در Mentha x piperita L. به صورت منتول و منتون و در Mentha spicata L. به صورت carvone و limonene شناسایی شد. بیشترین مقدار محتوای منتول (66/44%) از تیمار 100 کیلو گرم در هکتار نیتروژن به دست آمد، در حالیکه بیشترین محتوای carvone برابر (90/59 %) در تیمار 200 کیلوگرم در هکتار نیتروژن بود. عملکرد کل Mentha x piperita L. با افزایش مقدار نیتروژن تا حد 200 کیلوگرم درهکتار افزایش نشان داد، ولی عملکرد کل Mentha spicata L. با افزایش نیتروژن تا حد 150 کیلوگرم در هکتار افزایش یافت.

  • س. سروری، ا. دانائی*، خ. همتی، ع. ر. الدن مقدم صفحات 1339-1353

    این تحقیق در قالب دو آزمایش انجام گرفته است. آزمایش اول به منظور بررسی اثر محلول پاشی، اسپرمیدین، اسید سیتریک و پرولین (صفر، mg/L 50 و 100) بر متابولیت ها و فعالیت های آنزیمی گیاه همیشه بهار (Calendula officinalis L.) تحت تنش خشکی (بدون تنش(شاهد)، 25، 50 و 75 درصد ظرفیت زراعی) و آزمایش دوم به منظور اثر محلول پاشی اسپرمیدین، اسید سیتریک و پرولین (صفر،mg/L 50 و 100) بر ارزش تغذیه ای و عمر پس از برداشت گل ها (شروع آزمایش، 5 و 10 روز)، انجام شد. هر دو آزمایش بصورت فاکتوریل در قالب طرح آماری کاملا تصادفی با 3 تکرار اجرا گردید. نتایج حاصل از این آزمایشات نشان داد، تمام تیمارها بر متغیرهای اندازه گیری شده اثر معنی دار داشتند. در آزمایش اول، تنش 25% ظرفیت زراعی، کلیه صفات به جز فعالیت آنزیم پلی فنل اکسیداز را کاهش داد، اما تنش 75% ظرفیت زراعی، موجب افزایش کارتنویید، کربوهیدرات کل، فنل، فلاونویید، پروتئین، فعالیت آنزیم های پراکسیداز و سوپراکسید دیسموتاز شد. بالاترین ویتامین ث در بین سطوح خشکی در شاهد مشاهده شد. همچنین محلول پاشی گل ها با پرولین mg/L 100، میزان کارتنویید، کربوهیدرات و فنل و پرولین mg/L 50، میزان پروتئین را افزایش داد. اسپرمیدین mg/L 100، میزان فلاونویید و اسید سیتریک mg/L 100، میزان ویتامین ث، فعالیت آنزیم های سوپراکسید دیسموتاز و پراکسیداز را افزایش داد. در آزمایش دوم، تمام صفات مورد ارزیابی، پس از ده روز از برداشت، کاهش یافتند، بیشترین عمر پس از برداشت در تیمار اسید سیتریک mg/L 100 (7/9 روز) و کمترین در تیمار شاهد (3/5روز) بود. نتایج این تحقیق نشان داد، کاربرد اسپرمیدین، اسید سیتریک و پرولین با غلظت mg/L 100 به همراه سطح آبیاری 75% ظرفیت زراعی موجب بهبود ویژگی های بیوشیمیایی و صفات تغذیه ای و عمر پس از برداشت همیشه بهار شد.

  • آ. انتظاری، م. مهرور*، م. زکیعقل صفحات 1355-1366

    در این مطالعه توالی ژنومی نزدیک به کامل ویروس کوتولگی زرد پیاز (Onion yellow dwarf virus-OYDV) جدا شده از سیر (Allium sativum L.) برای اولین بار از ایران با استفاده از تکنولوژی توالی یابی نسل جدید (Next Generation Sequencing-NGS) تعیین شده است. طول کامل توالی کدکننده این جدایه ایرانی ویروس کوتولگی زرد پیاز (IR-Kh2/ MN528769)، 10212 نوکلیوتید بود که پلی پروتیینی با 3403 آمینواسید را رمزگذاری می کند. مقایسه توالی جدایه ایرانی با سایر جدایه های OYDV ثبت شده در بانک ژن نشان دهنده شباهت 39/97- 84/74 و 98-67/75 در سطح نوکلیوتیدی و آمینواسیدی بود. با توجه به نتایج آنالیز فیلوژنی بر اساس توالی کدکننده ژنومی، جدایه های OYDV در دو گروه مجزا قرار گرفته و جدایه ایرانی به همراه جدایه هایی از استرالیا (HQ258895)، اسپانیا (JX429964)، چین (MN059603 and MN059578) و هند (KJ451436) در گروه A و در زیر گروه III قرار گرفت. بعلاوه وقوع یک نوترکیبی احتمالی در ژنوم جدایه ایرانی در ناحیه ژنی اینکلوژن بادی هسته ای (Nuclear inclusion body-NIb) ردیابی شد.

  • ب. ناصری*، م. شیخ االسلامی صفحات 1367-1378

    با رویداد ویژگی های هواشناسی و کشاورزی سازگار، سفیدک پودری بیماری زیان آوری برای گندم می گردد. کارآیی بیشتر روش های پرکاربرد مهار سفیدک پودری گندم (کاربرد قارچکش و مقاومت گیاه) با کمک شناخت بهتر از وابستگی گسترش بیماری به روش های کشاورزی و ویژگی های آب و هوایی بهبود می یابد. درصد برگ آلوده (شدت بیماری) در کرت های آزمایشی برپایه چند ویژگی هواشناسی و کشاورزی در سال های 1396-1392 در استان کرمانشاه ارزیابی شد. درصد برگ آلوده با رقم، زمان ارزیابی بیماری و زمان کاشت بستگی داشت. روش تجزیه واریانس یک سویه والیس سطح زیر منحنی بیماری (AUDPC) بالاتری را در سال 1395 برپایه درصد برگ آلوده نشان داد. در واکاوی نمودار زیر منحنی بیماری، رخداد زودهنگام بیماری AUDPC بالاتری از رخداد دیرهنگام داشت. کشت دیرهنگام نیز AUDPC بالاتری از کشت زودهنگام نشان داد. در روش تجزیه مولفه چهار مولفه اصلی 88% واریانس داده را دربر گرفتند. در رگرسیون برپایه روش تجزیه مولفه، رخداد زودهنگام سفیدک پودری با روزهای بارانی بیشتر و بادهای تندتر بهاری، کشت و رسیدگی دیرهنگام، مقاومت پایین تر، و دوره رویشی گرمتر ارقام بازاری گندم همبستگی داشت. این یافته ها نمایانگر کارآمدی برابر زمان کاشت با مقاومت رقم در مدیریت پایدار سفیدک پودری گندم است و داده ارزشمندی در زمینه برهمکنش رقم-بیماری-رسیدگی-زمان کاشت-آب و هوا را فراهم ساخت.

  • م. امجدی، ح. امامی*، ا. فراهانی، آ. قلوبی صفحات 1379-1393

    هدف از این پژوهش مطالعه شاخص های پایداری ساختمان خاک با استفاده از رطوبت پر انرژی (HEMC) در یک خاک لوم رسی تیمار شده با اصلاح کننده های آلی بود. بدین منظور، خاکدانه های با سه اندازه (1-5/0، 2-1 و 4-2 میلی متر) با سه سطح (0، 5/1 و 3 درصد) ورمی کمپوست و کمپوست زباله شهری تیمار شدند. بعد از گذشت سه ماه، خاکدانه ها در معرض دو سرعت خیس شدن کند (2 میلی متر بر ساعت) و تند (100 میلی متر بر ساعت) قرار داده شدند. سپس مقدار آب خاک در شش مکش از 0 تا 50 هکتوپاسکال (0، 5، 10، 15، 20، 25 و 50 هکتوپاسکال) اندازه گیری شد و شاخص های HEMC مثل حجم منافذ قابل زهکشی (VDP)، شاخص پایداری (SI) و نسبت پایداری (SR) تعیین شدند. نتایج نشان داد فقط پایداری خاکدانه های 1-5/0 میلی متر به طور معنی داری (p < 0.01) تحت تاثیر اصلاح کننده های آلی بیشتر سایر اندازه ها بود. مقدار اصلاح کننده های آلی تاثیر معنی داری بر شاخص های پایداری خاکدانه ها (VDP، SI و SR) داشت، به طوری که پایداری خاکدانه ها با افزایش مقدار اصلاح کننده های آلی افزایش یافت. با این وجود، نوع اصلاح کننده آلی اثر معنی داری بر شاخص های پایداری خاکدانه ها نداشت. پایداری خاکدانه ها و در نتیجه میانگین مقدار منافذ قابل زهکشی، شاخص پایداری و نسبت پایداری با افزایش قطز منافذ و کاهش مقدار اصلاح کننده آلی به دلیل تخریب خاکدانه ها و منافذ درشت کاهش یافت. به طور کلی کاربرد حداقل 3 درصد اصلاح کننده های آلی برای افزایش پایداری ساختمان خاک در مناطق خشک مثل ایران پیشنهاد می شود.

  • آ. کاظمی، ن. قهرمان*، م. قمقامی، آ. قمشلو صفحات 1395-1409

    برآورد دقیق تبخیرتعرق بعنوان یک مولفه کلیدی در چرخه آبشناسی، در مدیریت آب کشاورزی اهمیت زیادی دارد. در مطالعه حاضر، رهیافتی مبتنی بر میانگین گیری بیزی برای ترکیب 8 مدل تجربی تبخیرتعرق شامل بالنی کریدل، ماکینک،پنمن، پنمن-مانتیث فایو، پریستلی تیلور، تورنت وایت، تورک و وانگ و مقایسه آن با حالت کاربرد منفرد هریک از مدلها بکار رفت تا مهارت این روش در تدقیق براورد تبخیرتعرق ، ارزیابی شود. نتایج کاربست این 8 مدل و 247 ترکیب آنها (بدون جایگزینی) با مقدار تبخیرتعرق حاصل از روش بیلان آب (بعنوان معیار سنجش) مقایسه گردید. مطالعه با استفاده از داده های ماه های گرم سال در دوره 2005 تا 2014 حوزه آبریز گرگان رود-قره سو در استان گلستان انجام شد.عملکرد 8 مدل و تمام ترکیبات محتمل بر اساس 4 شاخص آماری شامل جذر میانگین مربعات خطا (RMSE) کلینگ-گوپتا (KGE) ضریب تعیین (R2) و اریبی ارزیابی و بر این اساس بهترین ترکیب (BEST-BMA) تعیین شد. بر مبنای مقدار حاصل از روش بیلان آب، در اکثر موارد، ترکیب بهینه عملکرد بهتری در قیاس با کاربرد منفرد هریک از مدلها داشت. در معدود حالاتی که تک مدلها عملکرد اندک بهتری داشتند، تفاوتها از نظر اماری معنی دار نبود. بطور متوسط ترکیب BEST-BMA ،مقدار ضریب تعیین را به اندازه 50 درصد افزایش و RMSE را به میزان بیش از 70 درصد کاهش داد. بر اساس نتایج این پژوهش، رهیافت میانگین گیری مدل بیزی تخمینهای قابل اعتماد تری در قیاس با کاربرد منفرد مدلها بدست می دهد و بدین جهت استفاده از آن توصیه می گردد.بعلاوه ترکیب بهینه در اکثر موارد متشکل از معادلات مبتنی بر تابش بوده است که نشانگر عملکرد بهتر این مدلها در اقلیم منطقه مطالعاتی می باشد.

  • ب. تانها نگوین*، گ. دای دینه، ت. زوان نگوین، د. دوان دو، د. توی فوک نگوین، ا.هونگ لی، ت. نگوک وو، ه. تو تی تران، ن. ون تایی، ک. ون لوو صفحات 1411-1423

    بیوچار به عنوان یک جاذب نمک می تواند یونهای نمک ، مثلا سدیم، را با فرایند فیزیکوشیمیایی جذب سطحی از محیط خارج یا جدا کرده و باعث بهسازی آبهای لب شورشود، ولی مطلب کمی در باره سازوکار و موثر بودن آن در دسترس است. هدف این پژوهش بررسی اثرات بیوچار بود بر(1) ظرفیت جذب سطحی سدیم و سازوکار آن و بر (2) هدایت الکتریکی (EC) و جابجا شدن پتاسیم (K). برای تهیه بیوچار از پوسته برنج، شش درجه حرارت برای آتشکافت (pyrolysis) شامل (350،250، 450، 550، 650، و 750 درجه سانتی گراد) به کار رفت. سپس، از بیوچارهای به دست آمده به عنوان جاذب سدیم برای جذب این یون از یک آب شور که حاوی غلظت های مختلف NaCl بود استفاده شد. بعد از آن ، مدل ایزوترم لانگمیر (LMM) و مدل ایزوترم Dubinin-Radushkevick (DRM) به کار رفت تا وابستگی سدیم جذب سطحی شده به غلظت سدیم در حالت تعادل به صورت کمی تعیین شود. تعیین کمی به روش LMM آشکار ساخت که با افزایش درجه حرارت، ظرفیت بیشینه بیوچارها برای جذب سطحی سدیم از مقدار 8/25 تا 8/67 میلی گرم در گرم زیاد شد. همچنین، مقدار EC کاهش یافت و مقدار K جابجا شده از روی بیوچار با افزایش درجه حرارت آتشکافت زیاد شد. تعیین کمی به روش DRM آشکار ساخت که سازوکارجذب سطحی سدیم عمدتا یک فرایند فیزیکی است. نیز، رابطه ی معنادار بین مقدار سدیم جذب سطحی شده و مقدارK جابجا شده از بیوچار چنین اشاره داشت که سازوکار تبادل یونی میتواند هردو حاضرباشد. خلاصه اینکه یافته های این پژوهش حاکی از آن است که می توان با استفاده از بیوچار و از طریق جذب سطحی فیزیکی، شوری آب لب شور را کاهش داد ،EC را کم کرد، و نسبت K:N را افزایش داد.

|
  • P. T. Thanh*, P. B. Duong Pages 1195-1211

    Adoption of agricultural technology is important for improving rice yield and household income in developing countries. Using fixed effects, random effects, and Instrumental Variable/Two-Stage Least-Squares (IV/2SLS) methods, this study examined the economic impacts of agricultural technology adoption by focusing on the case of hybrid rice varieties in rural Vietnam. The empirical results revealed that hybrid varieties adoption significantly increased productivity but induced higher intermediate costs. Meanwhile, there was no significant impact of adoption on value added. In addition, poor adopters had higher productivity and incur more intermediate costs than non-poor adopters. The findings suggest that the Vietnamese government should enact relevant policies to enhance the farmers’ access to better inputs and the effectiveness of rice farming activities.

    Keywords: High-yielding varieties, Instrumental variable, Modern agricultural inputs, Productivity
  • A. Anooshehpour, R. Moghaddasi*, A. Mohammadinejad, S. Yazdani Pages 1213-1223

    Energy and agriculture sectors play a key role in Iranchr('39')s economy as the former provides considerable share of the public budget and the latter contributes significantly to employment, non-oil exports, and food self-sufficiency. Iranian government is following an energy subsidy targeting policy to increase energy (especially exhaustible ones) efficiency. Obviously, this will influence, among others, energy price and consumption, cost of production and, finally, food price. Therefore, the current study focused on the nexus between energy consumption and food price in Iranian agriculture. Since such relationships may differ as food consumption varies, the quantile regression model was applied and estimated using data for the period 1966-2017. Main findings revealed the direct and significant impact of energy consumption and globalization index on food price in the 0.75th quantile, while exchange rate showed the same effect in 0.25th and 0.75th quantiles. Furthermore, money supply was explored as another driver for food price in all quantiles.

    Keywords: Energy, food price nexus, Globalization index, Iranian economy, Iran
  • E. Kiani, A. Noorollah Noorivandi*, A. R. Ommani, T. Maghsoodi Pages 1225-1238

    The main purpose of this study was to identify strategies for adapting agricultural cooperatives to learning organization. Agricultural cooperatives are business organizations that fully examine all the economic, democratic and social dimensions of poverty reduction in rural areas simultaneously. This research is an exploratory research that was conducted in two parts: qualitative and quantitative. In the qualitative section, by holding several meetings with experts and through the method of brainstorming, the opportunities, threats, strengths and weaknesses for the adapting of the agricultural cooperative organization to learning organization were identified. Then, using the SWOT model, strategies and action plan were identified for adapting the cooperative organization to the learning organization. Also, in the quantitative part of the research that was conducted among the members of the cooperatives, through Structural Equation Modeling (SEM), the role of the identified strategies was evaluated and the designed model was approved. Based on the results, the predictive positive effect of identified strategies include: SO1 (β= 0.73, t-Value= 4.23, P< 0.001), SO2 (β= 0.79, t-Value=4.71, P< 0.001), SO3 (β= 0.81, t-Value=5.08, P< 0.001) and SO4 (β= 0.82, t-Value= 4.97, P< 0.001) on Adapting Cooperatives to the Learning Organization (ACLO). The findings showed that (R2= 0.69) the identified strategies determined 69% of the variance in the ACLO.

    Keywords: Structural Equation Modeling, SWOT model
  • M. Molla, E. Abbasi*, S. Choobchian, S. D. Hajimirrahimi Pages 1239-1253

    Lean production system is a new management approach and a business strategy that results in the elimination of waste (costs and time) and improvement of the performance and overall value of an organization. The main objective of this study was to investigate factors influencing implementation of Lean Production Principle (LPP) and its relation with the performance of Small and Medium-sized Food Industry Enterprises (SMFIEs) in Khuzestan Province. This study was a kind of descriptive-correlation and causal-relation that was conducted through a survey technique. Statistical population of the study consisted of all managers in Small and Medium Enterprises (SMEs) in Khuzestan food industry (N= 307). By using Krejcie and Morgan’s tables and stratified random sampling method, 170 person were selected as sample, of which 161 person completed the research questionnaires (return rate 94.7%). The results show that among the eight factors that influence the implementation of LPP, three variables of “customer relationship management”, "human resource management”, and “employees’ empowerment” have the most direct effects on LPP and, ultimately, the highest total effect on SMFIEs performance. The implementation of LPP could explain about 31 percent of variances in SMFIEs performance. Conducting justification and education workshops not only enhances the knowledge of SMFIEs managers, but also helps implement the LPP and, subsequently, improves the performance of SMFIEs.

    Keywords: Customer relationship management, Employees’ empowerment, Human resource management
  • S. Gursoy*, C. Ozaslan Pages 1255-1267

    An effective inter-row cultivator must destroy the weeds in the inter-row close to crop area without damaging the plants on the rows. Therefore, it is important to understand the soil disturbance of inter-row cultivation tools for optimizing the design and the use of inter-row cultivators. In this study, the performance of two different inter-row cultivators (the rotary inter-row cultivator and the tine inter-row cultivator) was investigated at three different working speeds (3.52, 6.11 and 7.82 km h-1) and at a working depth of 70 mm under corn planted field conditions. The performance indicators of inter-row cultivators included the soil burial Depth on crop (D), the unaffected strip Width around crop row (W), the Weeding efficiency (We), and the Damaged Plant ratio (DP). The results of the study indicated that the rotary inter-row cultivator could be operated at 6.11 km h-1 due to acceptable soil movement and low crop damage. However, the tine inter-row cultivator resulted in unacceptable soil movement and crop damage at 6.11 and 7.82 km h-1 working speeds.

    Keywords: Plant damage, Soil burial depth, Weeding efficiency
  • S. Nur, S. Ahmed, W. Zzaman* Pages 1269-1279

    This study was done to evaluate the effect of edible coatings based on Aloe Vera (AV) in combination with ascorbic acid and lactic acid on the postharvest life and quality of tomato. Several coatings based on different natural components such as gum Arabic, carnauba, mineral oil, etc. have shown an increase in the shelf life with better retention in postharvest quality. Two edible coatings of natural Aloe vera gel (10%) along with Ascorbic Acid (AA; 1%) and Lactic Acid (LA; 1%) were applied to mature tomatoes as an edible coating and stored at room temperature (25-29°C) and 82-84% Relative Humidity (RH) for 30 days. After application, weight loss, total Titratable Acidity (TA), Soluble Solids Content (SSC), ascorbic acid content, pH value, total phenolic content, total antioxidant activity, and decay percentage were measured at 0, 7, 14, 21, and 30 days. Compared with untreated tomato, coated ones exhibited a significant (P≤ 0.05) delay in weight loss and higher retention of SSC, vitamin C, and titratable acidity. Between the two coatings applied to tomato, AV+1% AA+1% LA coating was found to be the most effective in delayed ripening and maintaining the postharvest losses. Results obtained in this study support using AV and AA+LA edible coating as an effective alternative to preserving tomato, delay ripening processes, and extend shelf life.

    Keywords: Aloe vera gel, Antioxidant activity, Lycopersicon esculentum, Post-harvest quality
  • M. Bashiri, S. Moharramipour*, M. Negahban Pages 1281-1295

    The two-spotted spider mite, Tetranychus urticae Koch, is a highly polyphagous pest that is considered a serious pest worldwide. Due to problems associated with chemical pesticides such as resistance to pesticides and environmental contamination, plant oils have been considered for use against mites’ control. However, their low solubility in water and phytotoxicity are the major constraints that limit their application. In this research, a developmental screening process was carried out on some commercial emulsifiers and stabilizers to obtain a safe acaricide from suitable vegetable oils including castor and soybean. Among eight emulsifiers, Nonylphenol Ethoxylate 6M (NPE6) had far more excellent emulsification ability and less phytotoxicity with some level of mite toxicity. Among vegetable oils, castor oil had greater toxicity in comparison with soybean oil. Also, Polyethylene Glycol 400 (PEG 400) had more thermal stability in the formulation. In the last step, the best ratios of NPE6, castor oil, and PEG 400 were evaluated for their toxicity, stability, and phytotoxicity. Finally, the ratios of 1:8:1 or 2:6:2 (NPE6: Castor oil: PEG 400) were found as the best end product that could be potent for use in a large scale rose greenhouse. Also, the efficacy of emulsifier-oil-stabilizer mixtures was investigated against T. urticae by two different methods. The results indicated that the petri dish test method caused overestimating in mortality rates compared to the standing leaf test method. New methods such as polymerization can show a new insight for pest control without chemical pesticides.

    Keywords: Emulsions, Nonylphenol ethoxylate 6, Phytotoxicity, Polymerization, Spider mite
  • A. Moghbeli Ghraei, M. Ziaaddini*, A. Jalali, M. A. Mirhosseini, X. Martini Pages 1297-1307

    The Asian citrus psyllid, Diaphorina citri Kuwayama (Hemiptera: Psyllidae), is one of the most important and destructive pests of citrus in the world, because of its ability to vector bacteria Candidatus Liberibacter americanus and Candidatus Liberibacter asiaticus, the presumed causal pathogen of Huanglongbing (HLB) or greening disease. The biology and reproduction parameters of D. citri were studied at 27.5°C on four host plants corresponding to the four major varieties cultivated in Iran, namely, Marsh grapefruit (Citrus paradisi), local sour orange (C. aurantium), Mexican lime (C. aurantifolia), and Campbell Valencia orange (C. sinensis). The average developmental period of total nymphal stages and total cycle (egg to adult) were significantly longer on Campbell Valencia orange (21.2 and 24.1 days, respectively) than on other host plants. The mean of pre-oviposition period on four host plants varied (2.4-4.0 days) and was significantly longer on Campbell Valencia orange (4 days) than on other host plants. Oviposition rate and total eggs laid were not significantly different between the different hosts. Survival rate of D. citri was significantly lower on Campbell Valencia orange (42.1%) than on the three other varieties. The finite rate of increase (λ) and the rm value of D. citri were higher on Mexican lime (1.20 and 0.17, respectively) than on the three other hosts. Also, mean doubling time was higher on Marsh grapefruit (11.84 Days) than on other host plants. These new data give more insight about susceptibility of the different varieties of citrus to D. citri.

    Keywords: Campbell Valencia orange, Citrus pest, Huanglongbing, Marsh grapefruit, Mexican lime
  • B. Asghari, S. Mafakheri*, F. Rejali Pages 1309-1325

    Biofertilizer has been recognized as an alternative to chemical fertilizer to improve soil fertility and crop production in sustainable agriculture. The objective of this field study was to evaluate the effects of bio and chemical fertilizer on qualitative and quantitative characteristics of Thymus kotschyanus Bioss. & Hohen. The experiment was conducted during 2019 at Imam Khomeini International University, Qazvin, Iran, and treatments included control (no fertilizer), chemical fertilizer (NPK), and four types of microorganisms including Funneliformis mosseae (AMF), Azotobacter chroococcum strain 5, Pseudomonas stutzeri strain P-16, and Pseudomonas putida strain 41. The results showed that AMF and NPK positively affected plant height, number of branches per plant, and photosynthesis pigments contents compared to other treatments. However, maximum plants’ fresh and dry weight, proline, total phenolic and flavonoid contents, DPPH inhibition, essential oil percentage, and carvacrol quantity were obtained from plants that were inoculated with AMF. Also, the activities of Catalase (CAT) and Superoxide Dismutase (SOD) were increased by the application of AMF. According to the obtained results, there were no significant differences in P concentration between plants treated with P. stutzeri, Pseudomonas putida, AMF, and NPK. Maximum N amount in T. kotschyanus leaf was obtained in plants treated with AMF, NPK and Azotobacter chroccucum. Plants inoculated with AMF had higher Ca uptake compared to the other treatments, and the maximum total K accumulation in T. kotschyanus were obtained in plants inoculated with AMF and NPK. Hence, the use of organic and biological inputs instead of chemical fertilizer for improving crop efficiency and quality with the aim of alleviating pollution and accomplishing sustainable agriculture is highly encouraging.

    Keywords: Antioxidant enzymes, Biofertilizer, Essential oil, Mycorrhiza, Thyme
  • M. Can*, D. Katar Pages 1327-1338

    The effect of various amounts of nitrogen (N) fertilizer (0, 50, 100, 150 and 200 kg ha-1) on the growth and quality characteristics of Mentha x piperita and Mentha spicata species was studied under Turkey’s Uşak ecological conditions in 2017-2019. In the study, harvests in the vegetation period of 2018 and 2019 were combined and the average plant height and essential oil content, total fresh and dry herbage, dry leaf and essential oil yields, and the composition of the essential oil was examined. The plant height, total yields and essential oil content of both mint species increased significantly with N fertilizer applications. The highest total yields and essential oil contents in both mint species were obtained from 200 kg N ha-1. The main components of the essential oil were identified as menthol and menthon in Mentha x piperita and carvone and limonene in Mentha spicata. The highest menthol content (44.66%) was obtained from 100 kg N ha-1, while the highest carvone content (59.90%) was obtained from 200 kg N ha-1. The total yields of Mentha x piperita increased significantly with increase in N fertilization up to 200 kg ha-1, while the total yields of Mentha spicata increased with increase in N fertilization up to 150 kg ha-1.

    Keywords: Carvone, Essantial oil, Menthol, Mint fertilization
  • S. Soroori, E. Danaee*, Kh. Hemmati, A. R. Ladan Moghadam Pages 1339-1353

    The first experiment was performed to study the effect of foliar application of spermidine, citric acid and proline (0, 50 and 100 mg L-1) on some metabolites and enzymatic activities of Calendula officinalis L. under drought stress (No stress: Control, 25, 50, and 75% field capacity). The second experiment was performed to study the effect of foliar application of spermidine, citric acid and proline (0, 50 and 100 mg L-1) on the post-harvest shelf life of flowers (beginning of the experiment, 5, and 10 days post-harvest). The experiments were factorial in a completely randomized design with 3 replications. All treatments had a significant effect on the measured variables. In the first experiment, FC 25% reduced all traits, FC 75% increased carotenoid, carbohydrate, phenol, flavonoid, protein, Peroxidase (POD) and Superoxide Dismutase (SOD) activities. The highest vitamin C was observed in the control FC. Also, foliar application of 100 mg L-1 proline, increased carotenoid, carbohydrate and phenol, 50 mg L-1 proline increased protein content. Also, 100 mg L-1 of spermidine increased flavonoid and 100 mg L-1 of citric acid increased vitamin C, SOD and POD activities. In the second experiment, all evaluated traits were reduced ten days after harvest, the highest post-harvest life was for 100 mg L-1 of citric acid (9.7 days) and the lowest was for the control (5.3 days). The study results showed that application of 100 mg L-1 spermidine, citric acid and proline with FC 75% improved biochemical properties, nutritional traits, and post-harvest life of Pot marigold.

    Keywords: Medicinal, ornamental plants, Pot marigold, Shelf life
  • A. Entezari, M. Mehrvar*, M. Zakiaghl Pages 1355-1366

    For the first time, the nearly complete genome sequence of onion yellow dwarf virus (OYDV) was found in Iran from garlic (Allium sativum L.) by deep RNA sequencing. Complete coding sequence of the Iranian isolate of OYDV (MN528769) consists of 10,212 nucleotides (nt), encodes a polyprotein with 3,403 amino acids (aa). Pairwise sequence comparisons showed that IR-Kh2 shares 74.84-97.39% identity at the nt level and 75.67-98% identity at the amino acids level, respectively with other OYDV isolates deposited in the GenBank previously. According to the phylogenetic analysis, the OYDV isolates were divided into two main groups based on the coding sequence of genome and the Iranian OYDV isolate cluster together with the Australian (MS/SW1), Spanish (SG1), Chinese (G78 and G37-2), and Indian (RR1) isolates. Furthermore, a genetic recombination analysis was also performed, in which a putative recombination event was detected in the nuclear inclusion body b (NIb) gene.

    Keywords: Allium sativum L., OYDV, Phylogenetic analysis, Recombination
  • B. Naseri*, M. Sheykholeslami Pages 1367-1378

    Following favourable agro-ecological conditions, powdery mildew becomes a destructive disease in wheat worldwide. Efficiency of the most common control methods (fungicide application and plant resistance) for wheat powdery mildew improves by using a better understanding of the effects of highly influential agronomic practices and weather factors on disease development. Disease severity was rated at plot scale according to a manageable number of agro-ecological variables in Kermanshah province, Iran in 2013 to 2017. Disease severity rating was varied by cultivar, disease-assessment date, and sowing time. Kruskal-Wallis one-way ANOVA determined a high area under disease progress curve (AUDPC) based on disease severity rated in 2016. A greater AUDPC was detected for early disease onset than late onset. Later sowings had greater AUDPC values compared to earlier sowings. From Principal Component Analysis (PCA), four principal components accounted for 88% of data variance. From PCA-based regression analysis, earlier powdery mildew onset corresponded with further rainy days and higher wind speed in spring, later sowing and maturity, lower disease resistance, and warmer growing season of commercial wheat cultivars. The present findings recognized proper sowing time as effective as genotypic resistance for sustainable management of wheat powdery mildew and provided valuable information on cultivar, disease, maturation, sowing date, and weather interactions.

    Keywords: Blumeria graminis f., Disease control, Disease progress curve, Epidemiology
  • M. Amjadi, H. Emami*, E. Farahani, A. Gholoubi Pages 1379-1393

    The aim of this research was to study soil structural stability indices of clay loam soil treated with organic amendments, using High Energy Moisture Characteristic (HEMC). For this purpose, three sizes of soil aggregates (0.5-1, 1-2, and 2-4 mm) were treated with three rates (0, 1.5, and 3 %) of vermicompost and urban waste compost. After three months of incubation, water retention of the slow (2 mm hˉˡ) and fast (100 mm hˉ ˡ) wetted soil aggregates were measured at six pressure heads from 0 to 50 hPa, and HEMC stability indices such as Volume of Drainable Pores (VDP), Stability Index (SI), and Stability Ratio (SR) were determined. The results showed that only the stability of 0.5-1 mm aggregates was significantly (P< 0.01) affected by organic treatments. The stability indices were significantly influenced by the rates of amendments, and increased with increasing their rates. However, the type of organic amendments had no significant effect on stability of aggregates. The mean ​​of VDP, SI, and SR decreased by increasing diameter of the aggregates and decreasing the rate of the organic amendments, due to breakdown of macro-aggregates and decrease of macropore fraction. In general, to increase structure stability of clay loam soil in arid regions of Iran, application of at least 3% organic amendments is recommended.

    Keywords: Drainable pores, Soil amendments, Soil structure, Stability index, Stability ratio
  • A. Kazemi, N. Ghahreman*, M. Ghamghami, A Ghameshloo Pages 1395-1409

    Accurate estimation of Evapotranspiration (ET), as a key component in the hydrological cycle, is essential in agricultural water management. In the current study, an approach based on the Bayesian Model Averaging (BMA) was used to combine eight ET empirical models, namely, Blaney-Criddle, Makkink, Penman, FAO-Penman-Monteith, Priestly-Taylor, Thornthwaite, Turc and Wang to improve the accuracy of ET estimations compared to individual models. The results of eight models and 247 combinations of them (without replacement) were compared to the results of the Water Balance (WB) model as the reference of comparison. This study was performed using warm season (April-September) data of 2005-2014 from Gorganrood-Gharesoo Basin, north of Iran. The performance of the eight models and all possible combinations were evaluated based on four statistical metrics i.e. Root Mean Square Error (RMSE), Kling-Gupta (KGE), Coefficient of Determination (R2), and Bias. Then, the best-performing combination, (BMA-Best), was determined. Based on the WB method, the BMA-Best combination had better performance than the single models according to most of the metrics. In a few cases in which individual models showed slightly better performance than BMA-Best combination, the differences were not statistically significant. On average, the BMA-Best combination increased the R2 by more than 50% and decreased RMSE by more than 70%. According to results of the current study, BMA provides a more reliable estimation of ET and it is recommended for use rather than the individual models. Moreover, the BMA-best combination mostly consisted of energy-based ET models, suggesting that these models have a better performance in climatic conditions of the study area.

    Keywords: Bias, EM algorithm, Statistical analysis, Water balance
  • B. Thanh Nguyen*, G. Dai Dinh, T. Xuan Nguyen, D. Doan Do, D. Thuy Phuc Nguyen, A. Hung Le, T. Ngoc Vu, H. Thu Thi Tran, N. Van Thai, Q. Van Luu Pages 1411-1423

    As a salt adsorbent, biochar could remove/isolate salt ions e.g. Na through physiochemical adsorption to mitigate the salinity of brackish water, but little is known about its magnitude and mechanisms. The current study aimed to examine the effects of biochar on: (1) Na-adsorptive capacity and mechanism and (2) Electrical Conductivity (EC) and K displacement. Six pyrolysis temperatures (250, 350, 450, 550, 650, and 750ºC) were applied to produce biochars from rice husk. The biochars were then used as adsorbents to adsorb Na from salty water varying in NaCl concentrations. The Langmuir isotherm Model (LMM) and Dubinin-Radushkevick isotherm Model (DRM) were used to quantify the dependence of adsorbed Na on Na concentration at equilibrium. The LMM quantification revealed that the maximum Na-adsorptive capacity of biochars increased from 25.8 to 67.8 (mg g-1) upon increased temperatures. The EC was reduced and the K amount displaced from biochar was increased with an increase in pyrolysis temperature. The DRM quantification revealed that the Na-adsorptive mechanism was mainly a physical process. A significant relationship between the Na amount adsorbed and the K amount displaced from biochar suggested that the ion-exchange mechanism could co-exist. In brief, the findings indicated that the salinity of the brackish water could be significantly mitigated by the biochar treatment through mainly physical adsorption leading to a reduced EC and increased K: Na ratio.

    Keywords: Dubinin-Radushkevick model, Langmuir isotherm, Saline soils, Sodium adsorption